Lichtgewicht souvenirs

Ik had de luxe om een maand op vakantie te gaan. Ik heb toen twee van mijn favoriete bezigheden gecombineerd: fietsen en een andere cultuur ontdekken. Op de fiets neem ik niet graag al te veel bagage mee, anders worden de klimmetjes in de heuvels en bergen al snel zwaar. En daardoor neem ik ook niet al te veel souvenirs mee, behalve diegene die lichtgewicht zijn.

Ik zag zoveel moois op Bali en Lombok dat ik er zeker wel een fietskar mee gevuld zou kunnen hebben. Trouwens niet alleen koopbare spullen. Het sitkt er van de mooie bloemen, planten en vruchten. Gelukkig volstaat een foto maken vaak. En mijn stiften en schetsboekje zitten ook in één van de fietstassen.

Ik had graag songket mee willen nemen: een zijden of kantoenen brokaat, met ingeweven motieven. Voor één sarong zijn vrouwen twee maanden aan het weven. Dat zie je in de prijs terug.
Uiteindelijk zwichtte ik op het einde van de reis voor een paar Shibori doeken. Ze verblijven voorlopig in mijn kist met ander textiel uit verre landen (Senegal, Nigeria en Thailand), wie weet komt er een dag dat ik er een jurk of een kussenhoes van maak.

Geef een antwoord