Wat je kunt doen om leer te reinigen

Groene zeep en een gum, wat hebben ze gemeen? Je kunt ze goed gebruiken wanneer je een vlek wilt verwijderen uit leer. En je hebt beide meestal wel in huis. Want wanneer je een vlek ontdekt op je leren of suede tas, wil je er meteen van af. Groene zeep en een spons helpen de vlekken van de gladde kant van het leer te verwijderen. De zeep is wat vettig en zal het leer ook weer voeden. Vlekken op poreus leer zoals nubuck of suede kun je verwijderen met een gum. Wanneer je nog niet tevreden bent met het resultaat geef ik je hieronder verder nog wat tips.

Zoals je weet maak ik mijn producten van gevonden leer maar alleen wanneer het schoon is. Dat doe ik zelf, vandaar dat ik wel wat ervaring heb opgedaan. Gelukkig is het een materiaal dat zich makkelijk laat reinigen.

In een goeie schoenmakerswinkel (een echte of online) verkopen ze wat sterkere producten om leer te reinigen. Een van de oudste (en fijnste) middelen die ze nog verkopen, is zadelzeep. Je brengt het heel gemakkelijk aan met een sponsje. Gebruik het niet op de poreuze kant van het leer! Het is namelijk een vetter product dan zeep en maakt dan juist vlekken. Suède en nubuck kun je sowieso beter niet te nat maken. Probeer het met een suèdeborstel om de vlek er uit te krijgen.

Is het gelukt? Neem dan meteen de moeite om het leer of suède nog een boost te geven. Om het leer soepel te houden en te beschermen tegen UV werking (waardoor het uitdroogt), kun je ledervet of lederbeschermer gebruiken. Wrijf het vet met een zachte doek over de gladde kant van het leer. Het gaat zo mooi glanzen.

Nubuck of suède kun je goed beschermen tegen water en vuil met een impregneerspray. Deze behandeling kun je regelmatig herhalen, zo hou je het suède in conditie.

Leer neemt geuren op. Als een bank lang in een rokers huis heeft gestaan, kan ik het leer niet meer gebruiken. Het is namelijk heel moeilijk om die geur eruit te halen. Maar heb je bijvoorbeeld een kledingstomer thuis? Dan kun je minder sterke geuren er makkelijk uit halen.

Het resultaat wel afhankelijk van de conditie van het leer en de aard van de vlek. Leer is een natuurproduct en ziet er vaak mooi uit als het wat patent krijgt. En met bovenstaande tips blijft het er mooi uit  zien.